duminică, 10 aprilie 2011

Petrol-fundamente sau speculatii?


La ora actuala consider ca pretul petrolului de pe pietele internationale reprezinta un factor sau un catalist important pentru cresterea economica globala.Implicit ca un pret mare al petrolului ar defavoriza in principiu de la consumator pana la companii, toata aceste reflectandu-se prin o cadere.Insa, inainte sa ne avatam in scenarii "apocaliptice" tind sa cred ca avem doua scenarii cu privire la cresterea pretului petrolului:

I)Cresterea temporara sau pe termen scurt(spike), data de incertitudinea cu privire la situatia din Nordul Africii si Orientul Mijlociu, insa o detesionare ar readuce o valoare de echilibru care ar elimina acest risc.Aceasta ipoteza tine sa o impartaseze si guvenatorul FED(Banca Centrala America), care nu vede o intensificare pe termen lung a cresterii pretului petrolului.In acest caz, posibil sa avem o continuare a rally-ului de pe burse cat si o aversiune pentru risc in crestere.

II)Cresterea pretului petrolului pe termen lung, nefiind sustinuta de o cerere fundamentata,ci de evenimente de natura geopolitica ar putea duce la sfarsitul raliului bursier cat si a cresterii economice globale;am putea face astfel o paralela cu criza din anii '70 cauza de socuri ale pretului petrolului.Aceasta ipoteza este un "wost case-scenario"; Ceea ce a doresc sa mentionez, este ca oricum pretul petrolului se incadrase intr-un trend ascendent, sustinut de cererea globala de vreo 1an si jum, deci daca am fi exclus acest risc geopolitic, personal cred ca avea un petrol pe la 90-100$/baril.Ceea ce ii ingrijoreaza pe economisti este cresterea accelerata sau agresiva din ultima vreme.Un studiu recent pe aceasta tema ne releva ca o crestere cu 10% a pretului petrolului intro luna va taia aprox 0.25% din PIB US; dupa parerea mea e un calcul prea simplist.

Guvernatorul FED face o remarca destul de interesanta cu privire la relatia dintre pretul petrolului si cresterea economica.El sustin intro lucrare(1998), faptul ca pretul petrolului influenteaza indirect cresterea economica, aici interpundu-se bancile centrale, care in momentul in care "simt" presiuni inflationiste cresc rate de dob cheie;Aceasta a doua actiune duce la diminuare drastica cresterii economice.
Am atasat mai jos graficul petrolului, pentru a evidentia tendinta de accelere si maximul din 2007, de care nu suntem departe.Dpdv tehnic as spune ca graficul nu prea ne ajuta, insa doar ca imagine de ansamblu.
Pana acum puzzelul nostru a fost completat, care a dus la aprecierii agresive a inclus:
1.Egipt: preturile crescut datorita pozitionarii geografice a tarii: Canalul Suez, pe unde tranzacteaza zilnic intre 2-3% din cererea de petrol; episod a intrat intro stare a normalizare o data cu demisionarea pres. Mumbarack
2.Libia: intre 3-4% din productia globala este acoperita de Libia; insa in acest episod dramatic, care inca constinua, se speculeaza si calitatea petrolului libian care este una foarte buna, de accea preturile au reactionat agresiv la criza provocata de lupta intre rebeli(+US si Franta) si sustinatorii lui Gadaffi
3.Qatar,Oman,Nigeria: in cazul acestora se manifesta un efect de contagiune regionala
4. Cine va urma???? Time will tell.Insa o piesa importanta este Arabia Saudia.Daca si aceasta devine vulnerabila atunci vom depasi cu usurinta varful din 2007 de la 144$.

Ca orice speculator, personal cred ca exista oprtunitatii de profit destul de mari la ora actuala pe piata petrolului:
1.Cel mai bun sfat al meu: nu intrati pe acest instrument daca nu aveti suficienta experienta si risk-managemnt; este extrem de speculat,si aveti competitori destul de puternici(hedge-fund, banci ,etc); iar pe deasupra necesita si o un cont destul de mare sa va permita sa trazactionati.
2.Evitati o expunere neta short: nu judecati dupa rationamentul "a crescut prea mult trebuie sa corecteze"
3.Personal, cred ca vom mai avea inca un val de aprecieri undeva pana peste 120$(nivel marca pe grafic).Este doar o ipoteza, ramane la latitudinea pietelor sa decida.Cum se poate transpune intro tranzactie o astfel de ipoteza: prin cumpararea de optiuni CALL.

Monitorizare pretului petrolului se poate faca via Brent(EU) sau WTI(US)


***Din motive personale nu am realizat o analiza intercativa via inregistrare video din cauza unei raceli destul de puternice.

0 comentarii:

 

Daytrading BLOG. Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com